Home > Windows 10 en 11 > Inschrijven en uitschrijven (enrollment) > Een apparaat uitschrijven uit de organisatie
Een apparaat uitschrijven uit de organisatie
print icon

Context: deze handleiding dient gebruikt te worden bij het uitschrijven van apparatuur die de organisatie verlaat. Bijvoorbeeld in geval van:

• Vervanging
  • Afschrijving
  • Defect
  • Overname door personeel (gift of verkoop)

• Deze handleiding geldt voor zowel Windows AutoPilot als niet-Windows AutoPilot apparaten.
  • Onderdeel van het uitschrijven van apparatuur is het buiten gebruik stellen van de Windows-machine. Hierdoor wordt het apparaat geblokkeerd voor inloggen met een organisatie-account en wordt de toegang tot organisatiegegevens hiermee ontzegd. Bedenk dus goed of dit de juiste procedure voor u is.

Opmerking: de Windows-versie op de apparaten van de organisatie betreft een Education of Enterprise-versie van Windows welke feitelijk niet bedoeld is voor de thuissituatie of privé-gebruik. Ondanks dat Windows wel probleemloos zal functioneren bent u bij overname van de apparatuur naar het privé-domein feitelijk in overtreding van de Microsoft licentie-overeenkomst.

STAPPENPLAN

LET OP: Zorg dat de apparatuur in kwestie nog niet de organisatie verlaat alvorens onderstaande stappen te doorlopen.

STAP 1: Geef de apparaatnaam of apparaatnamen door van de apparatuur die uitgeschreven moet worden via het webportaal van de Plexsys Servicedesk.

STAP 2: De support engineer van de Plexsys Servicedesk neemt contact op om een moment van uitschrijven en resetten af te stemmen. Zorg dat de apparatuur op het afgesproken moment wordt ingeschakeld, zijn verbonden met internet en hierop is ingelogd met een gebruikersaccount van de organisatie.

STAP 3: De support engineer zal de nodige technische handelingen uitvoeren om de apparaten een reset opdracht te sturen. Hierover ontvangt u bericht. Binnen ca. 60 minuten zullen de apparaten zichzelf opnieuw gaan instellen. Dit neemt ca. 45 tot 90 minuten in beslag.

STAP 4: De Windows-apparaten zullen na de herinstallatie opnieuw opstarten en zijn volledig gewist.

Wordt/worden de computer(s) doorverkocht aan een andere organisatie of opgekocht/uitgefaseerd? Stop de handleiding dan hier. U heeft alle benodigde stappen doorlopen

Wordt/worden de computer(s) doorverkocht, geschonken of overgedragen aan personeelsleden? Loop dan de volgende stappen door:

STAP 5A: Stel de regio in op "Nederland" en klik op "Ja" Kies u hier iets anders dan Nederlands, dan wordt er een taalpakket gedownload. Dit kan enige tijd in beslag nemen.

STAP 5B: Kies als toetsenbordindeling "Verenigde Staten (internationaal)" en klik op "Ja".

STAP 5C: Kies op "Overslaan" bij de vraag of een tweede toetsenbordindeling moet worden toegevoegd:

STAP 5D (OPTIONEEL):  Accepteer de gebruiksrechtovereenkomst van Windows 10:

BELANGRIJK: STAP 6: LOG NIET IN met een gebruikersnaam en wachtwoord, maar klik links onderin het scherm op "In plaats daarvan deelnemen aan domein".

Als u hier WEL inlogt met een organisatie-account wordt het Windows-apparaat simpelweg weer ingeschreven in de organisatie en moet de gehele procedure opnieuw gevolgd worden.

STAP 7: Vul een representatieve naam in voor het gebruikersaccount.

STAP 8: Voltooi het instellen van eventuele beveiligingsvragen en overige stappen totdat Windows de installatie voltooid en u het bureaublad van Windows te zien krijgt.

De Windows-computer is nu succesvol losgekoppeld van de organisatie en kan elders worden ingezet.